Covid-19 maatregelen op Folkfestival Ham

Folkfestival Ham gebruikt het Covid Safe Ticket (CST)!

Folkfestival Ham gebruikt het Covid Safe Ticket (CST)! Op die manier kunnen we Folkfestival Ham organiseren zonder mondmaskers en zonder social distancing. Door het Covid Safe Ticket kan Folkfestival Ham doorgaan, en daar zijn we dankbaar voor. Het Covid Safe Ticket is echter niet waterdicht. Voel je je meer comfortabel om in drukkere gebieden je mondmasker op te zetten? Gewoon doen! Houd je graag afstand van anderen? Gewoon doen! Ontsmet ook regelmatig je handen, we voorzien voldoende ontsmettingsmiddelen op het terrein.


Op deze pagina proberen we je vragen over het Covid Safe Ticket te beantwoorden. We hebben echter momenteel zelf nog heel wat vragen. Vind je het antwoord op je vraag niet op deze pagina? Stel ze dan via covid@folkfestivalham.be. We proberen zo snel mogelijk een antwoord te geven, en vullen ook deze pagina steeds verder aan op basis van de vragen die we ontvangen.

Wie moet een Covid Safe ticket kunnen voorleggen?

Elke bezoeker, medeweker en artiest ouder dan 12 jaar moet aantonen dat hij aan de voorwaarden voor deelname aan massa-evenementen voldoet. Je zal bij de inkom gevraagd worden om de QR-code op je digitale of gedownloade Europees Covid-certificaat te tonen en, bv. met je identiteitskaart, te bewijzen dat dat certificaat bij jou hoort. Wie nog geen certificaat heeft, kan zich laten testen (zie 'Covid-testen op Folkfestival Ham').


Het Covid Safe Ticket zal elke dag opnieuw gecontroleerd worden. Nadat je Covid Safe Ticket werd gecontroleerd ontvang je, wanneer je aan de toegangsvoorwaarden voldoet, een CST-armbandje voor die dag. Zo loop je de volgende keren vlot door de controleposten.

Wanneer geeft een Covid Safe Ticket toegang tot het festival?

Je Covid Safe Ticket geeft toegang tot het festival wanneer je:

 • minstens twee weken volledig gevaccineerd bent*;
 • over een herstelcertificaat jonger dan 6 maandenbeschikt;
 • een negatieve PCR-test kan voorleggen (geldigheid:48 uur vanaf de dag na de test)
 • een negatieve erkende, snelle antigeentest kan voorleggen (geldigheid: 24 uur)


Weekendbezoekers die zich moeten laten testen, zullen zich door de beperkte geldigheidsduur van de testen meer dan één keer moeten laten testen om het hele weekend toegang te hebben. Folkfestival Ham organiseert daarom elke festivaldag gratis snelle antigeentesten voor wie niet gevaccineerd is en geen recent herstelcertificaat heeft (zie 'Covid-testen op Folkfestival Ham').


Kom je meerdere dagen naar Folkfestival Ham en maak je gebruik van de gratis snelle antigeentesten? Dan raden we je aan om je elke dag opnieuw te laten testen. Omdat we vrijdag pas 's avonds testen en de testresultaten 24u geldig zijn, zal je ook zaterdag nog op het festivalterrein kunnen. Zonder nieuwe test op zaterdag, zal je echter zondag pas na het openen van het testcentrum het terrein op kunnen. Zo mis je bv. het ontbijt of de kans om je 's morgens even te douchen.


* Wanneer ben je minstens twee weken gevaccineerd:

 • Vrijdag 13 augustus 2021: Vaccinatie ten laatste op 30 juli 2021
 • Zaterdag 14 augustus 2021: Vaccinatie ten laatste op 31 juli 2021
 • Zondag 15 augustus 2021: Vaccinatie ten laatste op 1 augustus

Covid-testen op Folkfestival Ham

Ben je niet (lang genoeg) gevaccineerd is en heb je geen recent herstelcertificaat? Dan kan je elke dag, op vaste uren, een gratis snelle antigeentest laten afnemen op Folkfestival Ham. Hiervoor kunnen we rekenen op het mobiele testteam van het UZA. De snelle antigeentests zullen bij een negatief testresultaat toegang geven tot het terrein. Kom je meerdere dagen naar Folkfestival Ham en maak je gebruik van antigeentesten? Dan raden we je aan om je elke dag opnieuw te laten testen (zie 'Wanneer geeft een Covid Safe Ticket toegang tot het festival?'). Je zet best ook op voorhand de Covid Safe BE App (België) of CoronaCheck-app (Nederland) op je smartphone en logt erop aan voor Folkfestival Ham. Zo ontvang je de testcertificaten ook meteen op je smartpone.*


Je kan voor de gratis, snelle antigeentest terecht in zaal Sint-Jan (zaal naast het marktje) op volgende momenten:

 • Vrijdag 13 augustus 2021: 17u - 19u
 • Zaterdag 14 augustus 2021: 11u - 13u
 • Zondag 15 augustus 2021: 11u - 13u

Kom zo vroeg als je kan, zodat iedereen zijn test gedaan kan hebben tegen het einduur van de testmomenten. Breng je elektronsche identiteitskaart (eID / kids ID / ISI-kaart) mee! Zonder identiteitskaart kan het UZA niet testen. Zorg dat je ook je e-mailadres en gsm-nummer kent (indien je dat hebt), en kan vertellen wie je huisarts is.


Wie niet binnen de vastgestelde uren aan het Festivalterrein aanwezig kan zijn voor een gratis test, moet er zelf voor zorgen dat hij het negatieve resultaat van een erkende, snelle antigeentest of van een PCR-test kan voorleggen. Houd er in dat geval bij het boeken van je afspraak rekening mee dat je even moet wachten totdat je testresultaat in je app verschijnt of gedownload kan worden. De Belgische overheden voorzien twee gratis PCR-testen voor wie nog niet de kans had om zich volledig te vaccineren. Op https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#faq lees je wanneer je in aanmerking komt voor een gratis PCR-test, en hoe je je code daarvoor aanvraagt.


* Geen smartphone, of een model dat te oud is voor de Covid Safe App? Dan kunnen we je bij het infopunt op het marktje helpen om je testcertificaat uit te printen. Je moet dan wel de pincode van je eID kennen, of met itsme kunnen inloggen op de website waar je je certificaat kan vinden.

Waar haal ik mijn Covid Safe Ticket?

Het Covid Safe Ticket werkt op basis van de Europese Covid-certificaten.

 • Je kan de certificaten openen in je CovidSafeBE-app.
 • Je kan de certificaten downloaden en afdrukken via volgende websites van de overheid: 'Mijn burgerprofiel', 'Mijngezondheid.be' of 'MyHealthViewer'
 • Je kan je certificaat laten toesturen via je regionale helpdesk. Daarvoor bel je naar je regionale helpdesk:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50
  • Brussel: 02 214 19 19
  • Franstalige gemeenschap: 0800 23 032
  • Duitstalige gemeenschap: 0800 23 032

Meer informatie over het aanvragen van een Europees Covid-certificaat lees je op https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat.


Kom je vanuit het buitenland? Vraag je certificaat in eigen land aan:

Wat als je liever niet naar Folkfestival Ham komt onder de huidige voorwaarden?

Kom je naar Folkfestival Ham. Dan moet je Covid Safe Ticket / certificaat voorleggen en aantonen dat het certificaat bij jou hoort. We begrijpen dat niet iedereen gek is van de 'pasjesmaatschappij', die hopelijk slechts tijdelijk is. Daarom voorzien we een terugbetaling van voorverkoopkaarten die voor 29 juli 2021 gekocht werden. Neem via info@folkfestivalham.be contact op om je tickets terug te laten betalen.

Veel gestelde vragen

 • Is de snelle, erkende antigeentest hetzelfde als een zelftest?
  Nee! Ook heel wat zelftesten zijn antigeentesten. De erkende, snelle antigeentests die toegang geven tot evenementen moeten echter door een daartoe opgeleid persoon gebeuren en geregistreerd worden in de Sciensano-databank om toegang te kunnen geven tot evenementen.

 • Kan ik op Folkfestival Ham ook een PCR-test laten afnemen?
  Nee. Folkfestival Ham voorziet geen PCR-tests. Wens je een PCR-test, bv. omdat die nodig is voor terugkeer naar je land van herkomst? Dan kan je terecht in de testcentra in de buurt. Er zijn testcentra op 4km (Tessenderlo) en 7,5km (Beringen) van het festivalterrein. Je kan een test boeken via https://testcovid.doclr.be/#!/flow. Daarvoor heb je wel een CTPC-code (corona test prescription code) nodig. Als Belg vraag je die met je eID of itsme aan via https://www.mijngezondheid.belgie.be/. Wie niet in België woont, kan de code (zonder eID of itsme) aanvragen via https://www.mijngezondheid.belgie.be/#/covid-19/prescriptions/request.
 • Geldt het Covid Safe Ticket ook voor jullie camping?
  Nee. Voor de camping geldt het camping-protocol. We zorgen voor een uitgebreide camping zodat elke bubbel 1,5 meter afstand kan houden van andere bubbels. Wanneer je geen 1,5 meter afstand kan houden van andere bubbels, bv. op een druk moment bij de wastafel of in de wachtrij aan het toilet van de camping, zet je even een mondmasker op. Een bubbel bestaat uit maximum 8 personen (m.u.v. grotere familiegroepen die op eenzelfde adres wonen).
 • Kan ik zonder inkomticket nog op het marktje terecht?
  Ja, dat kan! Ook voor het marktje moet je een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Als je nog niet lang genoeg gevaccineerd bent of niet over een herstelcertificaat beschikt, kan je op vaste uren langs komen voor een snelle antigeentest om toegang te krijgen tot het marktje (zie 'Covid-testen op Folkfestival Ham').
 • Ik kom uit het buitenland. Kunnen jullie het certificaat uit mijn app ook scannen?
  In België hebben we de Covid Safe BE app om onze certificaten makkelijk op onze smartphone te tonen. Nederland heeft de

  CoronaCheck-app. Ook andere landen hebben hun digitale certificaten. Zolang je app het Europese Covid-certificaat toont, kunnen we dat scannen. Voor o.a. Nederlanders is het dan even opletten om het juiste certificaat te tonen. De CoronaCheck-app omvat immers zowel een Nederlands certificaat als een Europees Covid-certificaat.

 • Ik kom uit het buitenland. Kan ik ook een gratis antigeentest laten afnemen?
  Je zal een gratis antigeentest kunnen laten afnemen. We vermoeden dat je hiervoor het officiële nationale identiteitsbewijs nodig hebt. Dat zoeken we echter momenteel nog verder uit. Het is momenteel voor ons ook nog onduidelijk of je het testcertificaat in je nationale toepassing / webomgeving zal kunnen vinden. Ook dat gaan we momenteel verder na.